DİJİTAL SERAMİK BASKILI BOMBE CAM

DİJİTAL SERAMİK BASKILI BOMBE CAM


Dijital baskı ile cam yüzeyine sınırsız renk çeşitliliği ile istenen motifler, desenler hatta fotoğraflar basılabilir. Dijital baskı yapılmış olan cam temperlenerek baskının cam üzerinde kalıcı olması sağlanır. Çok hızlı bir prosestir ve üretilen camlar arasında kalıp değişimi boya hazırlama gibi gecikmeler yoktur.

Dekorasyondan, cephe camlarına, duş kabinlerinden, mobilya camlarına kadar cam üzerinde rekli detay istenen iç mekan veya dış mekan olarak her yerde kullanılabilir.

Kalınlıklar 4 - 5 - 6 - 8 - 10 - 12 - 15 - 19 mm
Ebatlar Maximum 2400 x 5000 mm

Dijital Baskılı Cam

Dijital baskılı cam yüzeye istenilen desenler hatta sınırsız renk seçeneği ile fotoğraflar basılabilir. Temperleme sonrası baskı kalıcı hale gelir. İşlem çok hızlıdır ve iki farklı iş arasında kalıp veya boya değişikliği gibi kurulum gecikmeleri gerektirmez. Dekoratif duvarlardan cephe pencerelerine, duşakabinlerden mobilya camlarına kadar renkli detayların istendiği yerlerde içte veya dışta camın herhangi bir yerinde dijital baskı kullanılabilir. Dijital Baskı Makinesinin çözünürlük kapasitesi, kafa sayısı, kullanılan yazılım, mekanik aksamları gibi detaylar baskılı camın nihai kalitesini etkiler.

Mimari Uygulamalar
Mimarların ve Tasarımcıların Seçimi Mimari cam baskı ve dekorasyon yöntemlerinin geleneksel kısıtlamalarının üstesinden gelen dijital baskılı cam, binlerce mimar ve tasarımcıya dayanıklılık, kalite ve en yüksek standartları karşılayan modern ve sürdürülebilir tasarımlar için yaratıcılığın yeni yollarını keşfetme konusunda ilham verdi. Binlerce Dijital baskılı cam projesi, seçkin simge yapılar oluşturmuş ve prestijli ödüller kazanmıştır.

İç Mekân Uygulamaları
Geniş bir renk gamı ile oluşturulan olağanüstü canlı tonlar dijital baskılı cam teknolojisi, iç yüzeyler ve uygulamalar için cam tasarımını bir sonraki yaratıcılık, güzellik ve dayanıklılık düzeyine taşıyor. Bölücüler, bölmeler, kapılar, pencereler, duş camı, masa üstleri ve daha fazlası için ticari ve konut içi cam uygulamalarına muazzam değer katar. Ayrıca sanatçılar, sanat ve kültür enstalasyonları için dijital baskılı camları tercih ediyor. Dijital baskılı cam ile tasarım seçenekleri sınırsız.

Ayrıca, iç dekorasyon ve mimari pazarının en avangard desen ve doku koleksiyonlarından bazılarını gösteren, cam üzerine çok çeşitli dijital baskı yapılabilir. İmalat yapılan sektör ne olursa olsun, bir dijital baskı makinesinin uygulayabileceği tüm baskı türleri geleneksel yöntemlerden farklıdır.

Mimari
Otomotiv
Ev Aletleri
Ticari Soğutma

Her parametrede mükemmel olan modern seramik mürekkeplerle çalışılır.

Temperleme veya tavlama sırasında camın içerisine işleyen, lamine edilebilen, bükülebilen ve çift camla kaplanabilen kabiliyette camlar üretirler. Mürekkepler, yazıcılar ile birlikte oluşturulur ve iç ve dış mimari ile otomotiv uygulamaları için kapsamlı bir çözüm oluşturur. Son 12 yılda dünya çapında binlerce projede ve milyonlarca otomotiv cam levhasında kullanılan mürekkepler, dış mekânda uzun ömürlü canlı tasarımlar ve detaylar üretmektedir.

Dijital baskılı cam modern teknolojiyle uyumlu kapsamlı bir seramik mürekkep yelpazesine sahiptir. İklimsel stres faktörlerine ve neme karşı yüksek dirençlidir, zaman içinde mükemmel renk kalıcılığı, yoğun trafik alanlarında aşınmaya karşı üstün direnç ve en gelişmiş cam kaplamalara ideal uyumludur. Tüm çalışmalarda olağanüstü sonuçlarla gösterilen dijital baskı mürekkeplerinin özelliklerinden sadece birkaçıdır.

İstenilen rengin tam tonunu seçilebilir. RAL, Pantone, NCS ve önceden formüle edilmiş diğer birçok renk yelpazesinin yanı sıra, geleneksel yöntemler ile üretilemeyen benzersiz renkler her zaman mevcuttur. Altın, platin, magenta, ince gölgeler ve her türlü ışık efekti gibi tasarımlar dijital baskı ile mümkündür. Dijital baskı laboratuvarları her gün talep üzerine en modern ve yaratıcı projeler için yeni özel renkler geliştiriyor.

Cam, sürekli gelişen benzersiz bir malzemedir. Teknolojik yenilik, olağanüstü performans özelliklerine sahip sonsuz sayıda özel cam çeşidine yol açmıştır. Dijital baskı mürekkepleri, müşterilerin ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlanmış ve cam üzerinde kullanım için özel olarak geliştirilmiştir. Ne tür bir cama sahip olursanız olun ve uygulamanız ne olursa olsun, sizin için her zaman doğru mürekkebe dijital baskı ile birlikte ulaşılabilir.

Seramik dijital baskılı cam temperlenmek zorundadır.

Temperleme işleminde cam önce yaklaşık 650 dereceye ısıtılır ve bunu takiben hava üflenerek ani soğutulur.

Camın kalınlığına, rengine ve/veya kaplama cinsine göre fırın ayarları değişir.

Isıtma ve ani soğutma sonucu camın yüzeyinde ve bünyesinde yaratılan gerilim farklarından dolayı

Cam darbelere karşı 4-5 kat daha dirençli hale gelir.

Kırıldığında kesici özelliği olmayan zar gibi küçük parçalara ayrılır.

Isıl gerilimlere karşı direnci artar.

Bu özelliklerinden dolayı temperli cama emniyet camı da denir.

Temperleme öncesi cama mutlaka kenar işleme işlemi uygulanır. Kesimli cam temperlenemez.

Temperli cam kesilemez, delik delinemez.

Temperleme «tam temper» veya «kısmi temper» olarak yapılabilir.

Temperli cam son ürün olabilir veya lamine cam veya çift camda yarı mamul olarak kullanılabilir.

Temperleme fabrikadaki en kritik işlemlerden birisidir. Kesilen camların yaklaşık %70-75’i temperlenir.

Temper, Camın Isıl İşlem Prosesidir.

Camı temperleyerek güçlendirip (5 kat) kırıldığında zarar vermeyecek parçalara ayrılmasını sağlarız

Bir emniyet camı olan temperli cam, olası bir kırılma sonucu cam kırıklarının yaralanmaya sebep vermeyecek şekilde küçük parçalara ayrılması özelliğine sahiptir.

Temperleme işlemi cama emniyet özelliği kazandırdığı gibi, camın mekanik dayanımını arttırmış olur.

Temperleme işlemi camın ısıl gerilimlere karşı direncini arttırmak için de yapılmaktadır. Temperli camın ani sıcaklık değişimine karşı direnci 200°C’dir

Tempersiz cam ise en fazla 40°C’lik ani sıcaklık değişikliğine dayanabilir.

Temperli camlar, bitmiş döşeme kotundan itibaren 80 cm yüksekliğe kadar yerden camlamalarda, bitmiş döşeme kotundan tavana kadar kesintisiz devam eden tüm doğramalar, cam kapılar ile bu kapılara bütünleşik doğramalarda, motorlu araçlarda, binaların cephe camlarında, bahçelerin camla kapatılarak kış bahçesi oluşturmada, balkon kapatmada, işyerlerini camla bölmede, merdiven basamağı yapımında, asansör camlarında, bombeli endüstriyel buzdolaplarında, beyaz eşyalarda vb. kullanılırlar.

Temperleme işlemi yapılmış camlara, genel olarak herhangi bir başka işlem yapılmaz. Temperlendikten sonra; kesim, delik delme, havşa açma, kenar ve yüzey taşlama işlemleri yapıldığı durumlarda     cam patlamaktadır.

Temperleme işlemi uygulanacak camların kenarlarına mutlaka rodaj veya bant rodaj işlemi uygulanmalıdır. Camın kenarlarının rodajlanmasının veya delik kenarında yer alan çapakların havşa işlemi yapılarak temizlenmesinin sebebi, kesim sırasında oluşan kılcal çatlakların ve cam keskinliğinin ortadan kaldırılarak, temper sırasında kırılma riskini ortadan kaldırmak içindir.  

Rodaj işlemi, camın keskin kenarlarına, elmas taş ile profil kazandırma işlemidir. Elmaslı bant ile bu keskinlik giderilirse de camın kenarı bir profil kazanmaz. Camın üzerinde delik olması ısıtma sırasında sorun yaratabilir. Deliklerin iç kenarları ısıyı soğuracağı için çevresini saran cam kütlesinden daha fazla genleşir. Eğer kenara yakın bir delik varsa aralarında bir çekme gerilimi oluşacak ve delik kenarında küçük çatlaklar varsa camın kırılmasına yol açacaktır. Bu yüzden delik kenarlarının çapaksız olması, eğer mümkünse havşalı olması, temperleme sırasında olası kırılmaları azaltacaktır.

Dijital baskılı cam temper sonrası lamine edilebilir.

Lamine cam üretiminde iki cam arasına mat Polivinil Butiral (PVB) tabakası konulur ve camlar birleştirme hattında fırından geçirilir. Daha sonra Otoklav fırınında camlar ısıl işleme tabi tutulur.

Otoklav çıkışında PVB şeffaf hale gelir ve camlarla bütünleşir. Normal şartlarda bir araya gelmiş olan cam birbirinden ayrılamaz. Tek cam durumuna gelir.

Renkli lamine cam istendiğinde istenilen renk ya renkli cam ya da renkli PVB ile elde edilir.

Lamine camın en temel özelliği darbelere karşı ciddi boyutta dayanıklı olmasıdır. Darbe karşısında cam kırılmaz, darbe noktası civarında çatlamalar olur. Bu nedenle lamine camlar “Güvenlik Camı” grubuna girer.

Güvenlik derecesi temperli cam ve kalın PVB kullanımı ile artar.

Dijital Baskılı Bombe Cam

Dijital baskılı bombe cam temperli ya da tempersiz olarak bombe yapılabilir.

Bükülmüş cam olarak da adlandırılan bombe cam, temperli bombe ve tempersiz (kalıp bombe) bombe olarak üretilir.

Tempersiz dijital baskılı bombe cam bükme işlemi, düz camın erime noktasına gelene kadar ağır bir şekilde ısıtılıp, yer çekimi ile içbükey veya dışbükey bir kalıbın içinde cam erimeye başlar ve eriyerek kalıbın şeklini aldıktan sonra yavaş yavaş soğutularak bükme işlemi tamamlanır.

Soğutma işlemi dört beş saat gibi uzun bir süredir. Bunun sebebi camın içinde oluşacak iç gerilmeleri azaltmak, çatlama ve kırılmaları önlemektir. Camın teknik özellikleri göz önünde bulundurularak büküm işlemi ile pek çok tasarım yapılmaktadır, imkânsız gibi görülebilecek formlar üretmek mümkündür.

Tempersiz dijital baskılı bombe cam üretiminde gerekli görülen işlemlerde dışarıdan müdahale söz konusudur.

Temperli bombe cam bükme işlemi, 600 santigrat dereceye kadar ısıtmayı içerir. Yüksek sıcaklık, camı bükebileceğiniz bir duruma getirmek için yeterlidir. Mekanik basınç kullanarak camı istenilen şekle getirebiliriz.

Dijital Baskılı Bombe Cam

Temperli bombe cam üretiminde cam türüne ve kalınlığına göre fırının sıcaklık, süre ve konveksiyon ayarlarını, bombe için gerekli olan ayarları (radyus, basınç, üfleme geciktirme, üfleme süresi, nozul ayarları) yapılarak üretilir.

Bombe (bükülmüş) cam, güvenlik camına dönüştürülebilir. Bu, iki bombe camın birbirine lamine edilmesiyle elde edilebilir.

Bombe yapılmış temperli bir cam kırıldığında, insanlara neredeyse zararsızdır. Bunun nedeni, bombeli temperli camdan elde edilen cam parçalarının diğer cam türlerine göre keskin olmamasıdır.

Bombe yapılmış temperli cam genellikle yakınlarda insanların olduğu ve güvenliğin yüksek önceliğe sahip olduğu uygulamalarda kullanılmasının nedenidir.

Bombeli camlar, dış görüş ve köşebent alanları, çatı pencereleri, solaryumlar, kapalı yürüyüş yolları, iç duvarlar ve korkuluklar gibi tüm mimari uygulamalar için tercih edilen bir üründür.

Birçok şekle izin vermesine rağmen, tempersiz bombe zaman alıcıdır.

Isıl işlemli bükme işlemi ile camın, mukavemetini arttırmak için istenilen eğriliğe ulaştıktan hemen sonra çok hızlı bir şekilde soğutulur. Buradaki ana zorluklar, üretim sürecinin neden olduğu optik bozulmaların nasıl önleneceği ve kaplamalar söz konusu olduğunda silindirik şekiller ve içbükey şekillerle ilgili sınırlamalardır.

Bombeli cam, mimarlara ve tasarımcılara, düzlüğün, köşelerin ve kenarların yumuşak kıvrımlarla geliştirilebildiği estetik açıdan hoş kavisli camlı cepheler yaratma özgürlüğü verir.

Düz camın istenilen şekillere yığılması için çeşitli tiplerde çelik kalıplar kullanılmaktadır. 

Bazı durumlarda, bükme işleminin ardından yüksek kaliteli laminasyon ve yalıtım sağlamak için iki veya daha fazla cam parçası aynı anda bükülür.

Düz cama bombe formu quenchte verilecek ise cam yüzeyine temas eden kevların temiz ve seviyesinin aynı olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde kirli ve düzgün olmayan kevlar camın çizilmesine neden olabilir.

Boyalı cama bombe formu quenchte verilecek ise boya yüzeyine temas eden kevların temiz ve seviyesinin aynı olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde kirli ve düzgün olmayan kevlar boyanın çizilmesine neden olabilir.

Bombeli temperli camların kontrolü için gabari veya kontrol şablonları olmalı ve kontrol toleransları belirlenmelidir.

Bombeli temperli camlarla ilgili TS ve EN standardı henüz olmadığı için ISO 11485-1 ve 2 standardı temin edilerek bu standarda göre üretim yapılmalıdır.

Bükülerek kullanılan camlar araba, otobüs, yat ve teknelerin pencerelerinde, panoramik asansörlerde ve merdiven korkulukları gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.

Camın biçimlenmesi ile elde edilen bombeli (bükümlü) camlar sayesinde ışık ve görüntünün devamlılığı sağlanabilmektedir.

Bükülmüş (bombe) temperli cam mükemmel mekanik mukavemet ve sıcaklık değişimlerine karşı dayanıklılık sunar.

Tavlanmış bükülmüş cam, güvenlik camına duyulan ihtiyacın minimum olduğu pencerelerde ve vitrinlerde en sık görülür.

Temperli bombe cam kırıldığında kesici özelliği olmayan zar gibi küçük parçalara ayrılır.

Bükme işlemi, cama yeni bir işlevsel ve estetik kalite sağlar.

Bükülmüş (Bombeli) temperli cam, temperli düz camın tüm avantajlarını kazanır.


DİĞER ÜRÜNLER